OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blog

BARRANCS I VIES FERRADES AL BERGUEDÀ

BARRANCS I VIES FERRADES AL BERGUEDÀ

El Berguedà és casa nostra. Una comarca de Catalunya situada majoritàriament a la província de Barcelona que, per nosaltres, és ni més ni menys el paradís. Entre la depresió central catalana i el Pirineu, el Berguedà té racons tant màgics com el Pedraforca, una part del Parc Natural del Cadí Moixeró… Muntanyes, rius i paisatges espectaculars.
I és que el Berguedà també és un territori a on podem practicar un gran ventall d’activitats, des de senderisme, vies ferrades, barranquisme, i molt més.

Aquí us deixem un recull dels millors barrancs i de les vies ferrades més emblemàtiques del Berguedà!

 • Barranc Forat Negre: és un barranc ideal per iniciar-se en el món del barranquisme, apte per a tothom i amb un entorn i unes vistes espectaculars. Hi trobarem ràpels, desgrimpades, passos estrets, salts i una cova. Tant l’aproximació com el retorn són gairebé immediats. Es troba a Vallcebre, al Berguedà.
 • Barranc Pas de l’Escalell: el Pas de l’Escalell és una tall a la roca, en un entorn preciós. Per gaudir-lo en el seu nivell òptim d’aigua haurem de seleccionar els dies adequats. La seva morfologia el fa un barranc molt excavat i estètic. Si us agrada rapelar, aquest barranc és per vosaltres. Es troba a Vilada, al Berguedà.
 • Via ferrada Roques d’Empalomar: potser la nostre via ferrada preferida per a la iniciació. Es tracta d’un itinerari vertical però no gaire exigent on gaudir plenament d’aquesta experiència. Hi trobarem una primera part ben vertical per després passar a la part de darrera i creuar un pont que ens portarà a la part final. 
 • Via ferrada Canalassa: aquesta via ferrada esta pensada per als més menuts de la família o per a gent que es vol iniciar en aquest món. És un itinerari fàcil que ens permet combinar-ho amb la seva germana gran Roques d’Empalomar.
 • Via ferrada Cal Curt: aquest és el recorregut més exigent que trobem a Vallcebre. Una succesió de desploms en deixaran els braços i el cos ben satisfets de l’activitat realitzada. Ferrada exigent físicament.

Si vols més informació sobre qualsevol d’aquestes activitats contacta’ns a info@rumbpirineus.com

BARRANQUISME A PROP DE BARCELONA

BARRANQUISME A PROP DE BARCELONA

El barranquisme és una activitat d’aventura que consisteix en baixar pel curs d’un riu de muntanya superant els diferents obstacles tècnics que se’ns presenten: tobogans, rápels, salts.. entre d’altres. És una opció perfecte per desconnectar, passar un dia a la natura amb els nostres i, a més, hi ha barrancs de tot tipus: prefereixes l’adrenalina dels barrancs intensos, la calma i bellesa dels barrancs més estètics, la diversió dels barrancs més aquàtics i aptes per als més petits? N’hi ha per tots, i a prop de Barcelona!

Aquí te’n deixem uns quants:

 • El Forat Negre: El Forat Negre és un barranc ideal per iniciar-se en el món del barranquisme, apte per a tothom i amb un entorn i unes vistes espectaculars. Hi trobarem ràpels, desgrimpades, passos estrets, salts i una cova. Tant l’aproximació com el retorn són gairebé immediats. Es troba a Vallcebre, al Berguedà.
 • Pas de l’Escalell: El Pas de l’Escalell és una tall a la roca, en un entorn preciós. Per gaudir-lo en el seu nivell òptim d’aigua haurem de seleccionar els dies adequats. La seva morfologia el fa un barranc molt excavat i estètic. Si us agrada rapelar, aquest barranc és per vosaltres. Es troba a Vilada, al Berguedà.
 • El Freser Inferior: Aquest barranc destaca pel seu entorn i paisatge privilegiats, a on gaudir en família o grups que s’inicien al món del barranquisme. Descens sense gaire dificultat tècnica però on necessitarem un bon estat de forma. Un camí d’aproximació preciós ens portarà a iniciar un barranc amb molts trams de trekking aquàtic, algún i salt i tobogan, en un entorn realment idílic. Es troba a Ribes de Freser, al Ripollès.
 • El Núria Inferior: Moltes vegades classificat com el millor barranc de Catalunya per ser un dels més adrenalínics. En aquest nivell avançat però, realitzem només la part inferior, un descens clàssic i ple d’emocions, amb molts ràpels i salts. Es troba a Queralbs, al Ripollès. Per als més atrevits, també hi ha l’opció de fer el barranc del Núria Integral, que comença més a munt.

Aquestes són només algunes opcions, però el Pirineu i el pre-Pirineu són zones brutals pel barranquisme. Esteu a punt? Poseu-vos en contacte amb nosaltres i, a gaudir!

info@rumbpirineus.com

SENDERISME I SEGURETAT:

SENDERISME I SEGURETAT:

Porto tot el que necessito quan vaig a la muntanya?

Anar a la muntanya a caminar és una activitat cada vegada més popular però, ho fem sempre amb seguretat? El material que portem a la motxilla pot ser condicionant i pot salvar-nos de molts dels imprevistos que sovint, són prou frequents. Moltes vegades, quan fem sortides de només un dia no ens hi preocupem tant com si, pel contrari, anem a fer una travessa de varis dies, ja que sembla que el risc sigui menor. Però la muntanya ens pot jugar males passades i hem d’estar sempre a punt per gaudir-ne tranquils i segurs! 🙂

Així doncs, què hem de portar quan anem a fer qualsevol sortida d’un dia fora de la temporada d’hivern? Aquí la nostra llista!

Un paravent o un impermeable i una segona capa d’abric, encara que sigui ple estiu.
Farmaciola bàsica, amb manta de supervivència.
Frontal.
Funda impermeable per a la motxilla.
Mòbil amb bateria.
Mapa o GPS.
Cantimplora amb aigua, per evitar les ampolles de plàstic.
Menjar adequat a la sortida.
Crema solar.
Ulleres de sol.
Mitjons de recanvi i buff.

A més, és important portar una motxilla que s’adpti bé als nostres cossos. Les motxilles tenen talles i n’hi ha que són dissenyades específicament per dones o per homes, així que cal triar-la bé i evitar patir de l’esquena. També, organitzar la motxilla adequadament és tot un art! Nosaltres, ho fem així: a la part baixa hi posem roba o elements que ocupin espai però que no pesin, com ara la roba d’abric o l’impermeable. A la part intermitja hi portem els objectes més pesants i els ordenem en aquest sentit: més pes a la part a prop de l’esquena i menys a la zona de l’exterior. També hi posem tot allò que sigui fràgil perquè queda més protegit. Per últim, a la part superior portem les coses més essencials o que necessitarem al llarg de la sortida.

Ara ja podeu tancar les vostres motxilles, us les poseu a l’esquena, i a gaudir de la muntanya amb seguretat!

Salut i muntanya! __ Joan Prats

EL MITE DE LES PELES DE PLÀTAN:

EL MITE DE LES PELES DE PLÀTAN:

Es poden llençar a terra quan estem a la natura?

No és novetat que la muntanya cada vegada atrau a més excursionistes, corredors, ciclistes, exploradors i aventurers. Ens acull i ens deixa passejar-nos pels seus camins, escalar les seves parets, baixar pels seus rius i pujar les seves crestes fins als cims per gaudir de les vistes tant màgiques. Amb tot, només ens demana una cosa: que la respectem, la cuidem i sobretot, no l’embrutem. 

Hi ha qui pensa que els residus orgànics es poden tirar a terra perquè es descomponen. Jo, al principi i quan no tenia informació, també dubtava de si podia tirar les peles de plàtan a terra o no. Però la raó de les raons, el principi dels principis, em va fer entrar en raó: RES es pot tirar a terra

De totes maneres, aquí unes quantes raons més de perquè la pela del plàtan – i qui diu peles de plàtan diu de mandarina, poma o fins i tot fruits secs – no es pot tirar a terra:

 • Residus: sí que és veritat que els residus orgànics es descomponen molt més ràpid que altres residus, però no immediatament. Quantes vegades hem sentit a dir: “això es pot tirar a terra que es descompon ràpid”. De fet, segons un article a El País, una pela de plàtan pot tardar fins a 6 mesos a descomposar-se. Ara imaginem-nos que les 23.000 persones (font: agència catalana de notícies) que al 2016 van pujar al cim del Pedraforca haguessin tirat una pela de plàtan a terra, semblaria un abocador! 
 • Les espècies: quan tirem menjar a terra, els animals que solen alimentar-se de “qualsevol” cosa, com la guineu, es veuen afavorits sobre els que tenen una alimentació molt més selecte, com la llebre, creant un desequilibri provocat per l’home que podria desencadenar conseqüències encara més agudes com la desaparició d’espècies en aquella zona. A banda, el comportament d’espècies també es pot veure afectat: per exemple, el cicle migratori de les aus es pot interrompre, ja que, si troben suficient menjar per sobreviure en una zona en concret, no seguiran el seu curs amb el canvi d’estació. 
 • El sòl: quan els residus orgànics es descomponen, canvien la composició del sòl. Sabem que, cada espècie de planta creix en unes característiques concretes. Si les modifiquem, estem alterant la vegetació.

Espero que us hagi semblat útil i que, quan vegeu algú tirant una pela de plàtan a terra a la muntanya, pugueu explicar-l’hi el perquè no s’ha de fer. 

Salut i muntanya! 🙂

Joan Prats 

BARRANCS PER A NENS

BARRANCS PER A NENS

Una activitat en família

Els barrancs són una activitat d’aventura, que la fem per sentir-nos vius i per sentir l’adrenalina córrer pel nostre cos. Vivim en una societat i en un ritme de vida que ens separa de la nostra naturalesa, i un curs d’aigua o una cascada sempre ens atrau, perquè a on ens sentirem més a la natura que a dins d’un riu?

I si nosaltres ens sentim així, els nens i nenes també! Així que què millor que una activitat en família plena d’aventura, segura per als més petits, per a proporcionar-los un dia que recordaran tota la vida?

Sóc el Joan, de Rumb Pirineus, i avui us explicaré els millors barrancs de Catalunya per als més petits de la casa.

Nota: No hi ha una edat certa a partir de la qual es poden fer barrancs, perquè cada nen/nena és diferent físicament. Tot i això, hem establert una edat mínima de 8/9 anys (si feu el barranc amb Rumb Pirineus).

Barranc del Forat de Bóixols: al Pallars Jussà, el Forat de Bóixols és un barranc ple de petits salts divertits, un ràpel preciós i varis tobogans. Un descens molt dinàmic a on és impossible avorrir-se!

Barranc del Forat Negre: situat a Vallcebre, al Berguedà, el Forat Negre destaca per les vistes espectaculars. Es comença a l’espai actiu de Vallcebre, a on també es poden fer Vies Ferrades i fins i tot rem al llac de Tumí. És un barranc amb molts ràpels, passos estrets, salts i una cova. A més, el retorn i l’aproximació són gairebé immediats, per a no perdre forces caminant!

Barranc de Sant Pere: situat a la Pobla de Segur, és un barranc molt aquàtic en un ambient assolellat, divertit i dinàmic, és un dels barrancs més realitzats a la província de Lleida que no deixarà a indiferent.

I bé, aquesta és la meva llista de barrancs per a nens! Si teniu cap dubte o necessiteu informació addicional, no dubteu en contactar-nos.

Salut i muntanya! __ Joan

DEL SOFÀ A LA MUNTANYA

DEL SOFÀ A LA MUNTANYA

El confinament, ja sigui municipal, comarcal o total, ens ha allunyat de la natura, ens ha tancat en espais petits i ens ha obligat a enforntar-nos a mil i un entrebancs i dies grisos. Lluny de gent estimada, lluny dels arbres i les muntanyes, ens trobem tots lluitant com podem per obrir-nos camí en aquesta situació.

Per això, Rumb Pirineus i Taxi Trail hem llençat el projecte: «Del sofà a la muntanya», que pretén acostar la muntanya a totes les persones confinades que no poden accedir-hi.

El projecte es basa en vídeos disponibles per a tothom de sortides interpretatives a les nostres muntanyes preferides.

El primer vídeo és sobre el Pedraforca i el podeu trobar al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=mSU1p0TuxR4